Image

Een locatie met een rijke historie


					Image

Een locatie met een rijke historie

In 1917 kampte de faculteit Scheikunde met ruimtegebrek. Daarom werd gestart met de bouw van een groot, nieuw pand aan de Julianalaan 134, tegenwoordig de faculteit Bouwkunde. In 1923 moest de bouw worden stilgelegd wegens financiële problemen die werden veroorzaakt door de Eerste Wereldoorlog. Voor de Tweede Wereldoorlog werd besloten een gebouw neer te zetten op de Julianalaan 136. Dit werd in 1946 geopend en telde drie collegezalen en dertien laboratoria. Gele Scheikunde was geboren. In 1949 werd het uitgebreid met een tweede laag voor kabinetten. Als na meer dan 70 jaar het gebouw niet meer wordt gebruikt voor onderwijs, besluit TU Delft het in 2018 voor herontwikkeling aan te bieden. Een nieuwe toekomst lonkt.


					Image
scroll down

Nieuwe toekomst

In 2020 is het complex verkocht aan Amvest en KondorWessels Vastgoed. Door de bijzondere ligging, rijke historie en karakteristieke architectuur zagen zij volop mogelijkheden. Zo ook de mogelijkheid om het terrein te veranderen in een levendige, groene en veilige buurt. In nauwe samenwerking met architecten van cepezed, Barcode Architects en landschapsarchitect Karres en Brands is een plan ontwikkeld dat recht doet aan de rijke historie en het aanvult met nieuwe functies. En daarmee deze plek klaarmaakt voor de toekomst.


					Image

Ronald Scheurholts, architect partner @ Cepezed meer over de vervolg stappen die zijn gezet sinds de vorige participatie bijeenkomst.


					Image

Bertil Donkers, Senior architect @ Barcodes architects meer over het nieuwbouw gedeelte binnen Gele Scheikunde.

Architecten


					Image

Ania Sobiech, Landschapsarchitect @ karres en brands meer over de inrichting van de openbare ruimte


					Image

“Gele Scheikunde is een gebouw dat karakteristiek is voor zijn tijd en dat veel mooie details in zich heeft”


					Image

Waar komt de naam vandaan?

Nu zijn de stenen wat grijs uitgeslagen, maar oorspronkelijk zijn deze geel. Vandaar dat het gebouw Gele Scheikunde wordt genoemd, in de volksmond en in de officiële namen.


					Image

Respect voor het verleden

Het voormalige faculteitscomplex geeft Gele Scheikunde een eigen karakter, met de rijke historie en bijzondere architectuur. Dit unieke karakter blijft behouden voor de toekomst. Zo wordt het toonaangevende gebouw Gele Scheikunde compleet gerenoveerd en biedt het straks ruimte aan 22 woningen. De achtergevel krijgt een eigentijdse uitstraling. Hierdoor ontstaat verbinding met de nieuwbouwwoningen in het binnengebied. De auditoriumzaal wordt een plek voor ontmoeting met levendige horeca en grenst aan het buurtplein. Ook een ander karakteristiek element, de Kramerstoren en het aangrenzende poortgebouw, blijft behouden en wordt verbonden met het nieuwbouwcomplex aan de Michiel de Ruyterweg.